Over mij

Mijn foto
Ik ben sinds 2002 aan t biken, toen voornamelijk MTB tochten. Maar al snel wou ik meer en meer. In 2004 ben ik mij dan beginnen toeleggen op MTB marathons, zowel in binnen- als buitenland met als resultaat toch wel wat mooie prestaties en een Belgische titel als kers op de taart. Ondertussen heb ik het singlespeeden ontdekt en ook dat virus heeft me te pakken ;-)

dinsdag 5 maart 2013

5de plaats rittenwedstrijd Andalucia Bike Race


1ste rit Andalucia bike race (Cordoba 73km / 1544hm)

Vrijdagochtend toegekomen in Malaga om van daaruit met de huurwagen naar Cordoba te rijden. Het weer viel een beetje tegen, lees vééél regen, maar ons huisje in de bergen was best gezellig. Koud maar na een paar boomstronken in de haard dus dik in orde ;-)

Zondag om 10u was de eerste rit onder een stralend zonnetje ( de temperatuur steeg gedurende de dag wel niet boven de 13 graden) Ik rij samen met Peter in de mixed categorie. Er is een doolhof aan startboxen aangelegd en de mixed teams staan in de laatste box. Het is een geneutraliseerde start van een dikke 9km en het is één grotre chaos.Brede banen met talloze ronde punten, versmallingen,... een rondje rond de kathedraal op super smalle wegjes,.... opgewarmd zijn we wel want dit is een intervalstart... optrekken... stilstaan...optrekken...tempo....stilstaan ;-)
Eenmaal het offroadpad op blijft het wat te druk naar mijn goesting. En op de eerste singletracks is het weer zover...stilstaan en geen doorkomen aan. Iets verder blijkt er een wat technische, steiler klimmetje de oorzaak te zijn. Een hoop Spanjaarden aan de kant die je echt naar boven brullen... wow geweldig en oorverdovend :-) De stukken erna wordt het rustiger wat opstoppingen betreft. Ik stond hier aan de start met grote vraagtekens wat betreft mn conditie omdat ik pas redelijk ziek geweest ben. Dus Peter en ik hadden beslist om op de eerste dag al niet direct tot het uiterste te gaan maar we hielden er wel aan mooi tempo op na. Het parcour is geweldig mooi en technisch. Veel stenen en rotsen, langere klimmen, steile klimmen, super afdalingen (zowel snelle als technische). In de laatste kilometers komen we nog bij een ander mixed team en wordt het dus toch nog een strijd maar helaas eentje die we nipt verliezen :-/ We finishen als 5de van de ong 30 mixed koppels. Wereldkampioene Anika langvad rijdt ook in een mixed team en zij wint vandaag (zij zullen elke rit winnen)

2de rit (Cordoba 71km / 1800hm)

De start is opnieuw in Cordoba. De startplaatsen worden nu bepaalt naargelang de plaats in het algemeen klassement dus we moeten niet meer in de laatste box starten. Dat is een meevaller want de chaos en de opstoppingen van gisteren in gedachte, hadden we ons voorgenomen om toch meer naar voor proberen te rijden in de geneutraliseerde start. Ik start goed en probeer me door elk gaatje nog meer naar voor te wringen. Peter zit in t begin nog vlak bij me. En dan één groot misverstand. We raken elkaar kwijt maar ik wist dat ik voor Peter zat en reed dan ook gewoon verder omdat Peter toch sterker is dan mij en hij haalt me wel in. Hij had blijkbaar niet door dat ik voor hem zat en stond ergens op me te wachten :-/ Ik begin me na een uur toch wel serieus wat zorgen te maken en check eens met wat andere belgen of ze Peter gezien hebben. Maar zonder succes. Er zit dus niks anders op dan maar tot aan de tijdregistratie mat te rijden en daar te wachten (er mag niet meer dan 2 minuten tussen zitten). Aan de bevoorrading ( waar ook de mat ligt) staan Pat en Katrien klaar met de Sponser drinkbussen.Ik stop en zeg dat ik Peter kwijt ben. Pat wist er al van want hij had al een telefoontje gekregen van Peter. Wat een mega misverstand maar het koste ons wel bijna 10 minuten en nu zaten we weer tussen renners die niet altijd al te vlot klimmen en dalen :-( Op het eerste steilere stenen klimmetje was het al zo ver. Ik moest uitklikken maar geraak niet uit mn klikpedaal. Patat tegen de grond en mn knie op een steen. Hier moet ik even van bekomen. Er scheelt dus duidelijk iets aan mn schoenplaatjes want daarna nog verschillende keren hetzelfde probleem. Ik zie ondertussen al helemaal bont en blauw en mn knie heeft nog een paar keer een slag ter verwerken. De struiken hebben ook mega grote doornen heb ik mogen ondervinden :-/. Aan de volgende bevoorrading licht ik Pat in en vraag hem om mn reserveschoenen te geven aan de 3de bevoorrading. Ondertussen hebben we al zoveel tijd verloren en heb ik zo pijn aan mn knie dat we beslissen om op toertochttempo en zonder verder risico's te nemen verder te rijden. Daarna nog eens moeten stoppen om mn schoenplaatje vast te zetten want dit was dus losgekomen. Aan de 3de en laatste bevoorrading dan van schoenen gewisseld en mn knie alvast laten ontsmetten. Amai wat een verschil.... met deze schoenen is er geen probleem meer. We verliezen wel bijna een half uur op onze dichtste concurrenten. Toegekomen mn knie nog eens laten checken . Volgens die dokter is er niks ernstig aan de hand en het wondje wordt nog eens ontsmet. Door al deze tegenslag finishen we vandaag als 8ste


3de dag (Priego de Cordoba 69km / 2000hm)

Vandaag wordt er vanuit Priego de Cordoba gestart, wat dus wil zeggen een transfer van 1,5u voor de wedstrijd. Veel tijd om op te warmen blijft er dus niet over maar bij de eerste pedaalslagen voel ik al dat mn knie niet zo goed aanvoelt. Het wordt weer een heel mooi ritje maar helaas met wat pijn. Peter en ik raken wel meer en meer op elkaar ingespeeld en we werken goed samen. In het eerste deel van de ze etappe zitten we nog bij het koppel dat uiteindelijk 3de zal worden. Maar mn knie bezorgt me te veel last. Op het einde kunnen we ook weer wat strijden met het koppel van de eerste dag en deze keer trokken wij aan het langste eind :-) . Na de wedstrijd is er opnieuw een langere transfer naar onze 2de verblijfplaats want de volgende dagen zal de hele caravaan in Jaén neerstrijken. We finishen als 4de vandaag

4de dag (Bedmar-Mancha Real (65km / 2320hm)

Laatste maal dat er voor de wedstrijd een langere verplaatsing nodig zal zijn. Vandaag starten we in Bedmar en finishen in Mancha Real (rit in lijn dus)Mn knie is ondertussen redelijk gezwollen en ik rijd dus ondertussen al op pijnstillers. Het eerste deel van deze etappe is iets saaier omwille van de meer bredere paden maar er zitten wel verschrikkelijk steile stukken tussen. Vandaag gaan we ook tot op 1400 m daar rijden we dus in de sneeuw. Het is echt opletten want ijsplekken zijn er ook genoeg en het ijswater is verschrikkelijk koud. We krijgen wel nog een mooie downhill afdaling als cadeautje... nice! We finishen opnieuw als 5de.

5de dag (Jaén 51km / 1260hm)

Als we de camionette inladen om naar de start te rijden dwarrelen dikke sneeuwvlokken op ons neer. De weg is helemaal dichtgesneeuwd. Onderweg zien we een vrachtwagen die de berg niet op geraakt en een auto die onderste boven ligt. Amai dat beloofd voor deze rit. De rit zou al aangepast zijn maar uiteindelijk wordt beslist deze etappe helemaal te schrappen omwille van veiligheidsredenen. Er was al sneeuw vanaf 500m en we zouden tot 1800m rijden in deze etappe..
Ideaal moment om nog eens naar de dokter te gaan met mn knie omdat deze nog altijd zeer gezwollen is. Tot het moment dat ik het plakkertje van het kleine wondje haal gaat alles nog goed. Maar dan verandert zn gezicht helemaal. Hij haalt er nog wat verplegers bij. Dat kleine wondje blijkt dus serieus geinfecteerd van binnenuit. Na de verzorging moet ik naar de apotheker voor antibiotica en ontstekingsremmers :-( Spijtig dat er een rit afgelast is, maar voor mn knie niet slecht waarschijnlijk.

6de dag

Ook deze rit werd aangepast. Normaal zou dit een tijdrit zijn maar nu dus aangepast tot een rit van 51km. Maar de eerste kilometers offroad worden een hel voor me. We moeten langs de olijfbomen
maar de regen van de vorige dag heeft dit omgetoverd tot één groot klei modderbad. Na 3 meter is alles zo aangekoekt dat de wielen niet meer draaien en de bike als lood aanvoeld. Je voeten zakken in de brei en met mn bijzonder pijnlijke knie is dit echt de hel voor me. Peter probeert mn bike ook te dragen maar nog verliezen we daar enorm veel tijd... ik verga van de pijn en zie het even niet meer zitten. Verder in de rit is er nog een heel “stapstuk” bergop wat dus echt afzien is voor mn knietje. Peter is gedurende de hele etappe een enorme steun en hulp en sleurt me er echt door.
Door mn total offday finishen we vandaag pas als 9de maar in het algemeen klassement worden we ondanks de problemen toch nog mooi 5de, wat al bij al toch nog niet zo slecht is ;-)

 
Mijn conclusie over deze rittenwedstrijd is dat het zeer goed georganiseerd is met hele mooie, technische parcours. Vooral de eerste 3 etappes vond ik de mooiste. Wij hadden wat pech met het weer waardoor er een rit werd afgelast en een andere aangepast werd maar ik kan deze wedstrijd zeker aanraden aan iedereen.
Nog een andere, niet onbelangrijke conclusie : my BMC rocks!!!! Echt een superfietske!

Ook een hele dikke merci aan mn vriend Pat en Katrien voor het gezelschap en goede zorgen. Ik weet dat het voor de verzorgers ook zwaar en hard werken is en ik apprecieer heel erg dat ze dit voor ons willen doen. En natuurlijk ook een merci aan mn duopartner Peter. Ook alle andere Belgen die aanwezig waren zorgden ervoor dat er een leuke sfeer was. Ik zou zeker nog eens terug willen komen maar liefst met wat minder tegenslag ;-)