Over mij

Mijn foto
Ik ben sinds 2002 aan t biken, toen voornamelijk MTB tochten. Maar al snel wou ik meer en meer. In 2004 ben ik mij dan beginnen toeleggen op MTB marathons, zowel in binnen- als buitenland met als resultaat toch wel wat mooie prestaties en een Belgische titel als kers op de taart. Ondertussen heb ik het singlespeeden ontdekt en ook dat virus heeft me te pakken ;-)

maandag 1 augustus 2011

Sudety MTB challenge Polen

Net zoals vorig jaar trokken we weer met een deel van de ploeg naar de mtb challenge in Polen. Maar deze keer zou ik solo rijden. Ik hoopte maar dat ik dit in mn eentje tot een goed einde zou brengen.
Hieronder mijn wedstrijdverslag ( je kan ook n kijkje nemen op de teamblog (http://www.teamnomadesk.com/)
waar Kris de parcours wat uitvoeriger bespreekt)

Proloog: deze was al van een heel ander kaliber dan deze van vorig jaar. Dubbel zo lang en dubbel zo zwaar. Maar eigenlijk wel een mooi parcourke. Kris en Robby mochten als allereersten om 14u vertrekken; ik, als solo rijdster, pas na de duo’s om 15h27. Goed opgewarmd op een asfaltklim want ik herinnerde me van vorig jaar dat de proloog echt hel is voor mij. Veel te kort en intensief maar ik zou proberen zo goed mogelijk naar boven te rijden en de schade op de concurrentie proberen te beperken. We starten allemaal met 30sec tussen, mannen en vrouwen door elkaar. Op het hele steile stuk moet ik even van de fiets maar voor me waren er ook al 2 mannen aan het lopen. Daarna volgt er een singletrack met wat boomwortels en daar proberen er natuurlijk 2 mannen te passeren waardoor ik van mn spoor afwijk en effe een slipper maak maar zonder erg. Ik blijf rustig en probeer weer hard door te gaan maar het feit dat er al 3 mannen passeerden die later gestart waren, was geen leuk gevoel. Een stukje verder passeer ik op mijn beurt nog enkele voorliggers en 1 dame. Allé laatst zal ik dan al wel niet zijn Het is wachten tot tijdens de podiumceremonie voor ik de uitslag te zien krijg en ik win tot mn grote verwondering met iets meer dan 3min op de 2de dame. Wow great start


1ste rit: Kudowa-Krliky 104km - 2600hm

De eerste zal meteen de langste van de 5 worden: 103km. Ik mag in de 1ste box starten en zo heb ik meteen een goed zicht op mn positie bij de dames. Aangezien ik dit jaar solo rijd en er nog vele zware etappes volgen durf ik niet goed echt vol te starten maar ik probeer toch om er een voldoende hoog tempo op na te houden. En het loont want er komt geen enkele dame over me. Wel heb ik problemen met mn zadel, die tot 2maal toe naar achteren kantelt. Maar aan de bevoorrading staan Pat, Steven en Arno klaar met de nodige tools. Door dit tijdsverlies komt er wel een dames team aansluiten, namelijk Ivonne Kraft en bikepartner Celina Carpenteira. Ik beslis wat bij hen te blijven rijden en we raken aan de babbel. Ivonne die al veel ervaring heeft in meerdaagse wedstijden, zegt dat ik beter niks kan forceren want dat de volgende dame al redelijk wat achter is en ik gisteren toch al 3min voorsprong had. Ik moet haar gelijk geven en blijf gezellig bij hen Celina heeft het wel iets moeilijker bergop. Ivonne en ik rijden om de beurt op kop. Op de technische gedeelten laat ik Ivonne voor want van deze dame kan ik nog iets leren ( Zij is dan vroegerr ook een zeer goede XC renster geweest). Met nog een dikke 10km te gaan, gaat het me toch iets te traag bergop en beslis ik om alleen verder te rijden want ik ben nog wel aan het koersen he. Ik finish als 1ste dame met 3min voorsprong op het sympathieke damesduo. We eindigen alle 3 zelfs voor de mixed duo’s! Van girlpower gesproken!!!!


2de rit: Kraliky - Stronie Slaksie: 70km - 2500hm

Deze zou een hele speciale voor me worden want vorig jaar ben ik hier zwaar gecrashed: tand afgebroken, lip opengescheurd en kaak gekneusd. Heb de wedstrijd daarna maar op halve kracht meer kunnen uitrijden want ik kon bijna niks meer eten omdat heel mn gebit pijn deed. Mn duo partner Christophe heeft me er toen op momenten echt moeten doorsleuren. Aan de start werd nog eens duidelijk gemaakt dat, door de regen van de voorbije dagen, de technische afdalingen op stenen en wortels er heel gevaarlijk bij lagen. Dus voorzichtig zijn was de boodschap vandaag. En zo heb ik dan ook gereden. Had al een mooie voorsprong op de 2e dame dus moest zeker geen risico’s nemen. Ik finisch weer als 1ste dame maar had naar mn gevoel niet echt goed gereden omdat ik té voorzichtig geweest was en zo was het net iets minder fun.


3de rit Stronie Slasky - Bardo: 60km

Deze was mn iets mindere dag. Waarom? Geen idee maar vorig jaar was de 4de rit mijn off day dus ik zal er dan wel altijd eentje hebben zeker? Proberen om me niet druk te maken en wat te genieten van het parcour en omgeving dus. Ook deze etappe win ik maar ik moet 1 mixed team net voor laten.

4de rit Bardo -  Gluszyca: 57km - 2200hm

Ik wist dat deze etappe zeer zwaar zou zijn dus startte ik iets rustiger. Ik had eigenlijk wel graag met de mixed teams gestreden maar van in de start werd al duidelijk dat ik dat idee maar beter kon laten varen. Deze dames rijden immers met een sterke man die hen duwt en trekt (koord, camelback, lint,..) dus op de beter lopende stukken zijn zij, toch zeker na al enkele dagen koersen, in het voordeel te opzichte van mij. Ik rij dus mn eigen tempo maar na 12km slaat het noodlot toe. Lek gereden in een hele mooie afdaling Ik verlies hier wel redelijk veel tijd omdat de band er niet goed afgaat, de CO2 patronen vast zitten, de voetpomp die Grzegorz (organisator die daar ook net stond) gaf werkte niet goed ,… Ook nog ns merci aan de mannen van het Dreamteam om mee te helpen. Allé nadat heel wat bikers me gepasseerd zijn, waaronder 2 solo dames, kan ik weer verder. Wanneer de paadjes smaller worden, zit ik echter vast achter tragere renners. En alhoewel ik al bijna 2uur voorsprong heb, begin ik me toch serieus op te jagen. 8 kilometer later heb ik beide dames ingehaald maar stop ik bij Pat, Steven en Arno om van wiel te wisselen want met binnenband rijden op dit parcour is echt niet verstandig. Rem moet dan ook weer bijgeregeld worden dus beide dames rijden weer voor me. Maar niet voor lang. Eenmaal mn ritme terug gevonden haal ik eerst de Poolse en daarna de Deense dame in. Geen van beiden pikt aan en ik bouw mn voorsprong weer op. Een tijd later krijg ik ook het damesteam Kraft-Carpenteira weer in t zicht. Ik rij tot bij hen en blijf wat in de buurt rijden tot ze opeens achterblijven. Ook deze etappe win ik dus maar 2 mixed teams zijn weer net voor me

5de rit Gluszyca - Kudowa Zdroj: 79km - 2600hm

Laatste maar zeker geen makkelijke rit. We krijgen weer een mooie portie wortels en stenen voorgeschoteld, super leuke afdalingen en muren om te beklimmen. Enkele van die klimmen zijn zo ongelooflijk stijl dat je de fiets moet dragen. Ik rij nog steeds in de buurt van de mixed teams, die onderling een verbeten strijd aan t leveren zijn. Maar op de loopstukken wordt hun fiets door hun respectievelijk mannen naar boven gedragen. Niet erg hoor ik rij solo en ik ben er best trots op dat ik dit alleen doe. De benen waren eigenlijk best wel goed. Op verschillende steilere klilmmen kan ik blijven rijden waar velen van de fiets moeten. Op deze stukken haal ik de dames van de mixed teams ook altijd weer in. Maar dan begint het hard te regenen en stop ik op mn windstopperr aan te doen… alle hop weer verder…. en dan begint het effe echt te gieten… krijg het zelfs wat koud… krijg flashbacks naar de Black Forest marathon waar ik onderkoeld opgegeven heb :-/….dus toch maar regenjasje aan doen. Ik verlies 2 mixed teams hierdoor wel uit het oog maar uiteindelijk moet ik niet tegen hen strijden he want ik rij in de solo categorie. Later komt het zonnetje er weer door en wordt het zelfs nog behoorlijk warm op de bike. Ik amuseer me, pik nog wat lijken op en win ook mn laatste etappe. De ontlading is groot. Aan de finish hoor ik ook dat Kris en Robby hun 2de plaats algemeen behouden hebben dus het geluk kan niet meer op.

Ik ben echt wel trots op mezelf dat ik dit solo volbracht heb. En waar ik ook heel tevreden over ben is dat ik in het algemeen klassement ook de allereerste dame ben, Met 40sec voorsprong op het 1ste mixed duo. Cool! Een wedstrijdje in een wedstrijd. En we kunnen natuurlijk Pat, Steven en Arno niet genoeg bedanken voor alles wat zij gedaan hebben zodat wij steeds weer “fris” aan de start stonden. Zij zorgden voor de bevoorradingen met onze Sponser producten, maakten de bikes elke etappe weer zuiver met de EasyWasher en zorgden dat ze ook weer elke dag tiptop in orde waren. De sfeer in ons team is super en dan maakt het allemaal zo veel leuker en dan komen de prestaties vanzelf.

Ik heb hier veel leuke mensen leren kennen, op prachtige parcours mogen koersen en de organisatie, en de hotels waar ze ons in ondergebracht hebben, is ook tiptop in orde . Het is en blijft een aanrader deze mtb Challenge in Polen (http://www.mtbchallenge.com/ )